Gobabis

gobabisGobabis ligt in het Omaheke district, 200km ten oosten van de hoofdstad Windhoek en 150 km ten westen met de grens van Botswana.

De naam Gobabis is een afleiding uit de Nama taal en betekent ‘De plaats waar mensen ruzie maken’ of een andere latere betekenis is ‘De plaats waar olifanten drinken’.

Gobabis en zijn omgeving staat bekend als ‘cattle country’ dit vanwege de uitzonderlijke dichtheid van veehouderijen in de omgeving.

Als je aankomt in de stad, ook bekend onder de lokale bevolking als ‘Little Texas “, is het eerste wat je ziet is het beeld van een enorme Brahman stier met de uitnodigende woorden” van harte welkom in cattle country”.

Het was één van de hoofdwoonplaatsen van de Herero stam in pre-koloniale tijden. Het gebied was ook een van de meest populair bij de Zuid-Afrikaanse Boeren zodra de Duitse koloniale kracht (Schutztruppe) de oorlog verloor tegen Zuid-Afrika in 1915. Ze verloren hun boerderijen en werden eigendom van Zuid-Afrikanen. Dit verklaart waarom de meesten hier Zuid-Afrikaans spreken.

Omdat de stad zo dicht bij de grens met Botswana ligt, en ook nabij de Kalahari-woestijn, die op zijn beurt deel uitmaakt van Hereroland heersen hier diverse culturen. De Herero en de Namas, de Bosjesmannen, Ovambo, Damara, Tswana (een Botswana stam), blanken en Rehoboth Basters.

De inwoners zijn christelijk, wat duidelijk te zien is. Op elke hoek van de straat bevindt zich een kerk.

Er is een landingsplaats voor privé-vliegtuigen op ongeveer 2,5 km ten zuiden van de stad.

Sinds de voltooiing van de Trans Kalahari Highway, een moderne asfaltweg die de havenstad Walvis Bay met Johannesburg via Botswana verbindt, is Gobabis ook de pit-stop voor vrachtwagens, toeristen en de lokale bevolking. Deze rit door Botswana naar Johannesburg is 500 km korter dan de oude route via Upington.

Over Tita Rita

They call me "busy bee" . I am very happy with Eric, my husband and family is very important to me. Many setbacks made me stronger and I enjoy every day: Carpe Diem
Dit bericht werd geplaatst in Namibië en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Gobabis

  1. Pingback: Gobabis | Tita Rita

Plaats een reactie